God morgon

Då ska vi se hur många inglägg det kan bli idag då :)
Ska till Skolan idag, ska först vara på malmö ridklubb och sedan läsa i skolan.
Tycker det är mycket roligare på min praktik plats och lättare när min praktik lärare förklarar för mig hur saker fungerar :) Har fått i läxa av henne att jag ska lära mig hur hästens muskler sitter för hon har köpt en ny masik till sig själv och hästarna, ska bli kul att använda den :)


ojoj

det blev inte så mycket bloggande idag men hade inte riktigt den tiden tyvärr :(
Får se om det blir bättre i morgon :)

Veckans ridövning

Det är viktigt med en lydig häst inne på tävlingsbanan. Här är en lydnadsövning som också tränar på galoppombyten. Illustration: Hella Stening.
Träna lydnad med timglaset

TRÄNINGSTIPS: Du behöver ha en lydig häst när du kommer in på tävlingsbanan. Det här är en hoppövning där du framför-allt övar hästens lydnad. Du tränar också på att få din häst att byta galopp när du behöver.

Mål
Lydnadsövning som kontrollerar att ryttaren kan få hästen att vända, byta galopp och hoppa utan att tappa rytmen.

Svårighetsgrad
Den här övningen är en medelsvår övning som passar bäst till rutinerade hästar som är reglerbara och kan byta galopp. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20x60 meter. Hinderhöjden kan varieras mellan 0,60 och 1,00 meter.

Uppvärmning
Börja med att värma upp hästen i samtliga gångarter. Öva på att byta galopp över de upphöjda cavalettibockarna på skissen. Rid i ett lugnt tempo och var noga med att förbereda varje byte.
Gör ett "markerat galoppsprång" över cavalettibockarna. Det kan vara en bra hjälp att räkna 3–2–1–byt, för att ge byteshjälpen i rätt ögonblick. Det är viktigt att hästen har energi i galoppen även när du rider i ett lugnt tempo. Om den inte vill byta galopp så kan du behöva "knacka till" lite bestämt med skänkeln.
Starta med att hoppa fram i galopp på hinder nummer 1 och 2. Därefter hoppar du fram på kombinationen.

Hinderuppställning
Hinder nummer ett och två är rättuppstående hinder.
Hinder nummer tre är en trekombination med cirka 6,50 meter mellan hindren, avståndet kortas något för ponnyer beroende på ponnyns storlek.

Så här rider du övningen
Starta i vänster varv och hoppa hinder nummer ett och därefter tre, vänd till höger och byt galopp över den första av de tre cavalettibockarna.
Fortsätt i galopp över den andra cavalettibocken, byt galopp igen och hoppa tillbaka över hinder nummer tre, kombinationen från andra hållet. Avsluta med att hoppa hinder nummer två. Hoppa övningen flera varv efter varandra.
Rid i lugn rytm genom hela övningen och känn efter att du har kontroll på hästen både framför, över och efter hindren. Var noga med att hästen går kvar i samma lugna rytm och "sitter ihop" både under vändningarna, under galoppombytena och över hindren. Ta ut svängarna ordentligt mellan cavalettibockar och hinder så att hästen formar sig i sidorna. Var noga med att följa vägen och titta var du ska.

Slarva inte!
Även om bytet misslyckas är det viktigt att du följer den planerade vägen. Rider du slarvigt så blir rytmen dålig. Om bytet misslyckas flera gånger kan det däremot vara lämpligt att lägga en extra volt. Låt hindren "komma till dig" istället för att göra alltför stor affär av dem.

Lycka till!


God morgon !

God morgon alla!!
En ny dag, hade tänkt rida Iris en lång runda idag så får se hur hon känns idag då.
Förhoppningsvis ska vi snart ut och tävla igen :)


(Iris & jag förra helgen, tävla dressyr)

Hallå

Kommer börja blogga igen :)
Förhoppningsviss blir det mer än 5 inlägg per dag och en massa kul. Outfits, tävlingar och en ny grej hästpoesi haha :) ni får se vad det kan vara :)
Börjar ordentligt imorgon

RSS 2.0