Hästen

Hästen riskfaktor för yrkeselever

Hästen riskfaktor för yrkeselever. Foto: Scanpix

Förra läsåret skadades minst ett 70-tal elever på gymnasieskolans yrkesprogram. Framför allt drabbas tjejer av skador - oftast i samband med att de hanterat hästar, visar Arbetsmiljöverkets statistik.

Förra läsåret skadades minst ett 70-tal elever på gymnasieskolans yrkesprogram. Framför allt drabbas tjejer av skador - oftast i samband med att de hanterat hästar, visar Arbetsmiljöverkets statistik.

Många hästintresserade tjejer söker till naturbruksprogrammets inriktningar mot hästhållning. Men att handskas med hästar är långt från riskfritt. Under de senaste åren har hästar varit inblandade i var fjärde olycksfall på yrkesprogrammen. Ingen annan yttre faktor - verktyg, maskiner eller fordon - kommer ens i närheten.

I de flesta fall har hästtjejerna blivit trampade.

- Vi kräver att eleverna har en sko med stålhätta, precis som på industrierna. Men det har de inte alltid, de går omkring i gymnastikskor och så blir de trampade när de till exempel ska leda ut hästarna. Vi ser också en del skador orsakade av att de blivit avkastade, säger inspektör Stefan Hult vid Arbetsmiljöverket.

2004 rapporterades 71 allvarligare olyckor och tillbud bland landets yrkeselever. 2008 hade antalet olyckor stigit till 100. I fjol vände dock trenden, den preliminära siffran för 2009 är 68. Utvecklingen hänger samman med just hästutbildningarna.

 

Men andra yrkesutbildningar, som industri- och byggprogrammen, får också ofta anmärkningar för bristande säkerhet.

- Det grundar sig på att det ofta är stor personalomsättning bland lärarna. Det är inte heller ovanligt att man har tagit över maskiner som industrin inte längre är intresserad av. Det kan innebära att maskinerna inte alltid fyller kraven, säger Stefan Hult.


Lägg en kommentar här
Postat av: Sandra brunell

Hej.. Fin blogg.. =) Jätte fina hästar!

Hoppas du haft en bra dag!

2010-02-09 @ 22:29:48
URL: http://tenglami.blogg.se/
Postat av: Warnmark -Vinn strumpor från Equiline -bloggen för dig & din häst

Sv; Jahaa, då förstår jag ;)

2010-02-10 @ 19:28:33
URL: http://warnmark.blogg.se/
Postat av: Lina Renström - Vinn ett tävlingstäcke!

Kika in i bloggen - Du kan vinna ett tävlingstäcke från Exklusiv Horse Wear!

2010-02-13 @ 10:40:09
URL: http://linastraningsdagbok.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0