Träna lydnad och ögat

TRÄNINGSTIPS: Denna gång presenterar Lotta Björe en markarbetsövning som är lösgörande för hästarna och ökar lydnaden. Ryttaren övar på att kunna reglera hästen i trav och galopp.

Den sista övningen är en hoppövning där du tränar din blick inför omhoppningar. Dessutom är det en bra övning när du vill lära hästen att byta galopp.

Mål
Ryttaren övar sin inverkan och förmåga att kontrollera hästen och övningen ökar hästens lösgjordhet och lydnad.

Svårighetsgrad
Medelsvår övning som kan ridas med hästar som svarar för den sidförande skänkeln. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20 x 40 meter eller större.

Uppvärmning
Värm upp hästen i trav under lättridning på raka och böjda spår. Därefter rider du på volten och minskar volten med "tagen bakdel". Stanna kvar en stund på volten och fortsätt att rida med bakdelen något innanför voltspåret. Var noga med att leda med den inre tygeln. Därefter ökar du volten igen och rätar ut hästen på voltspåret.
Upprepa övningen i det andra varvet.
I nästa moment rider du runt fyrkanten och flyttar hästen undan för innerskänkeln på båda långsidorna. Räta ut hästen före och genom kortsidorna.

Tänk på
Kom ihåg att växla varv i övningarna. Hoppövningen är bra om du vill lära din häst att byta galopp. Den tränar även blicken, som är speciellt viktigt i omhoppningar.

ÖVNING A (se skiss nedan)
Rid på en fyrkant och trava över bomserien (avstånd cirka 2,80 meter mellan de dubbla bommarna och 5,5 meter mellan de båda dubbelbommarna). Flytta hästen undan för innerskänkeln på långsidan innan du rider in över de första två bommarna, räta ut över bommarna och rid med tagen bakdel när du kommer ut på spåret efter de andra två bommarna. Du kan variera genom att rida ut i det andra varvet och sedan in över bommarna igen.



ÖVNING C (se skiss ovan)
Rid runt fyrkanten i trav och flytta hästarna undan för skänkeln från mitten av kortsidan mot mitten av långsidan. Räta ut när du kommer fram till spåret. Byt varv och upprepa övningen i det andra varvet. Därefter gör du samma övning i galopp. Då kan du antingen rida skänkelvikning eller sluta (om du har en häst som är lite mer utbildad). Var noga med att rida i ett kontrollerat tempo. Därefter rider du små åttvolter på valfri plats. Känn efter att hästen vänder ordentligt runt den inre skänkeln åt båda håll.

ÖVNING B (se skiss nedan)
Öka övståndet mellan bommarna till 3 meter (på mitten) och anpassa dem till det böjda spåret. Avstånd cirka 5 meter (två korta galoppsprång) mellan de två dubbelbommarna. Galoppera på en volt över bommarna. Var noga med att reglera tempot och rid i en lugn och kontrollerad galopp. Led hästen in över bomserien. Försök att få bommarna mitt i hästens galoppsprång.



ÖVNING D (se skiss ovan)
Hoppa de båda rättuppstående hinder som finns på skissen på låg höjd. Du kan variera mellan att hoppa hindren både med lång och kort anridning. När du rider med kort anridning är det viktigt att rida ut ordentligt i hörnet före hindret och att du galopperar fram hästen efter hindret för att sedan fånga upp den före kortsidan.

Källa


Lägg en kommentar här

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0